Hírek - Újra vírus terjed a Facebook-on! - W-Comp Solutions - Teljeskörű számítástechnikai, informatikai és elektronikai megoldások

 
 


Elérhetőségeink:
 W-Comp Solutions Számítás-
   technikai és Elektronikai KFT.
  • székhely: 3300 Eger, Vasút u. 10.
  • telefon: (+36) 30 352-36-29
  • e-mail: info@w-comp.hu


Újra vírus terjed a Facebook-on!

Az utóbbi időben ismét egyre több személy és csoport üzenőfalát lepik el a bejegyzések, melyekben ismerőseik megjelölték őket és további emberekt. Az üzenőfalakon terjedő Private Video vagy Video from ... feliratra nem érdemes rákattintani, ha pedig a mi üzenőfalunkon jelent meg, akkor érdemes törölni a szándékolatlan posztolásainkat.

A vírus egy ismerősünk nevében posztol ki egy látszólag róla szóló személyes videót, azonban korántsem erről van szó. A terjedési módszere egyszerű: a linkre kattintók egy teljesen más, sok esetben pornográf tartalmú weboldalra jutnak, ahol egyrészt vírus kerülhet gépükre, másrészt ezáltal a kattintók profiljára is kiposztolja magát a vírus, felcímkézve benne ismerőseiket – akiknek így szintén kikerül az adatlapjára. Harmadrészt pedig a vírus rengeteg (főleg török) kamu oldalt is belájkol helyettünk. Azonban további veszélyek is fenyegethetnek, ugyanis a fertőzés után a cyberbűnözők megpróbálják megszerezni a fertőzött gépeken használt Facebook fiókok hozzáférését, továbbá ezt a módszert sűrűn használják érzékeny adatok megszerzésére is, ezért ne feledje, hogy akár a banki adatai és jelszavai is veszélyben lehetnek!
A terjedés és az esetleges károk megelőzése érdekében két dolgot tehetünk. Informálódjunk: kérdezzük meg ismerősünket hogy ő tett e fel esetlegesen ilyen tartalmat. Legjobb azonban, ha egyáltalán nem nyitunk meg ilyen jellegű tartalmakat a közösségi oldalon.
Hosszabb távon pedig érdemes aktiválni egy adatvédelmi beállítást: A saját profilunk beállításai között található egy "Szeretnéd felülvizsgálni, ha az ismerőseid megjelölnek egy bejegyzésben, mielőtt megjelenne az idővonaladon?" beállítási lehetőség, ezt a "Szerkeszt" gombnál bekapcsolva megakadályozhatjuk, hogy a hasonló megjelölések automatikusan megjelenjenek a falunkon.
És mi a teendő, ha már megtörtént a baj?
Azonnal változtasson jelszót a személyazonosság-lopás elkerülésének érdekében! Ezután értesítse ismerőseit, hogy fiókja fertőzött! Végezetül pedig töltsön le egy vírus- és kémprogram eltávolító szoftvert és frissített adatbázissal futtasson teljes rendszervizsgálatot, hogy eltávolíthassa a kártevőket!
feltöltve: 2014. december 29.
W-Comp © 2013 Minden jog fenntartva! Főoldal    ::    Szolgáltatások    ::    Árak    ::    Elérhetőségek