Hírek - TV-ket fertőző vírusok és zsarolóprogramok áradata jöhet idén - W-Comp Solutions - Teljeskörű számítástechnikai, informatikai és elektronikai megoldások

 
 


Elérhetőségeink:
 W-Comp Solutions Számítás-
   technikai és Elektronikai KFT.
  • székhely: 3300 Eger, Vasút u. 10.
  • telefon: (+36) 30 352-36-29
  • e-mail: info@w-comp.hu


TV-ket fertőző vírusok és zsarolóprogramok áradata jöhet idén

A vezető, proaktív védelmet kínáló biztonságtechnológiai vállalat, az ESET kutatói az előző évekhez hasonlóan elkészítették éves, a számítógépek elleni várható támadásokról szóló trendriportjukat. A tavalyi év során a legnagyobb figyelem az internetes adatvédelem mellett, az androidos eszközök elleni támadásokra és a high-tech malware-ek új hullámára esett.

Idén sem kerülnek ezek az irányok a süllyesztőbe, de mellettük a célzott támadásokra, a fizetési rendszerekre és a dolgok internetéhez kapcsolódó támadásokra is érdemes lesz hangsúlyt fektetni. A zsarolóprogramok, mint a fogyasztói számítógépes bűnözés jelentős profitot termelő ágazata, már évek óta problémát jelent, ahogy az év végen felfedezett VirLock kártevő is.

Az online fizetési rendszerek elterjedésével párhuzamosan az ezeket érő számítógépes támadások száma is növekszik. Az interneten keringő évről évre jelentősebb pénzösszegeknek köszönhetően a kiberbűnözők az idén is kiemelt erőfeszítéseket fognak tenni a fizetőrendszerek elleni támadásokba. Ugyanebbe a sorba tagozódik be az online valuta (bitcoin) ellen elkövetett támadások is. A legújabb ilyen támadások már nem csak a veszélybe került felhasználók online pénzét képesek ellopni a tárcáikból, hanem a botnet hálózatok révén rejtett bányászatot is folytatnak a megfertőzött zombigépek kapacitását kihasználva.

Ne gondoljuk azt, hogy azok az új eszközök, amelyeket összekötünk az internettel, és amelyek adatait ott tároljuk, előbb vagy utóbb ne kerülnének a kiberbűnözők kereszttüzébe. Az Internet of Things trend biztos melegágya lesz a támadók kíváncsiságának, hiszen már tavaly is több bizonyítékát láttuk ennek az iránynak. Támadásokat intéztek többek között számos okostévé, okostelefonok biometrikus rendszerei, spammeltek a hűtőszekrényből álló botnetek, sőt a Google Glass ellen is volt támadás. Sajnos azt lehet tapasztalni, hogy a gyártók és fejlesztők egyelőre sajnos még kevéssé foglalkoznak itt érdemben a biztonsággal. Pedig mindenképp érdemes lenne, hiszen ezeknek az eszközöknek elterjedésével ez a terület is egyre nagyobb figyelmet fog kapni.

Végül említsük meg a zsarolóprogramokat, amelyek a malware fejlesztők egyik kiemelt fenyegetése, az egyik legfontosabb eszköze lehet a következő években is. Az ilyen ransomware - gondoljunk csak a tavalyi CryptoLockerre - számos felhasználó adatát semmisítette meg, emellett pedig közvetlen anyagi kárt is okozott a védelmi pénzekkel. Sajnos azt látni, a zsarolóprogramok folyamatos továbbfejlesztése egyre nagyobb kihívás elé állítja a vírusvédelmeket és a felhasználókat. Ennek egyik legjobb példája a 2014 végén megjelenő VirLock (Win32/VirLock) névre hallgató zsarolóprogram.

Elemzése során az ESET kutatói azzal szembesültek, hogy az új verziós zsarolóprogram már nem csak zárolja az áldozat eszközének képernyőjét, hanem egyúttal az első alakváltó, polimorf vírus, amely emellett megfertőzi a felhasználó fájljait. Jó hír lehet viszont, hogy a VirLock által megfertőzött fájlok visszaállításához az áldozatok letölthetik az ESET önálló mentesítő segédprogramját.

"Technikai szempontból a legérdekesebb része a VirLock vírusnak, hogy polimorf, azaz új testet tud ölteni a fájlok megfertőzéséhez és mindannyiszor megváltoztatja alakját, akkor, ha valaki megnyitja. Sőt az elemzés során az is kiderült, hogy több szintű titkosításra is képes, ami arra utal, hogy a malware szerzője nagyon is ért a kódoláshoz." - mondta Robert Lipovsky, az ESET malware kutatója.

Emellett az Android platform is további "kiemelt figyelemre" számíthat a vírusírók részéről. A mobilos kártevők száma évről évre folyamatosan és meredeken emelkedik köszönhetően az Android rendszer széleskörű elterjedtségének. A kártevők azonban nem csak számszerűleg, hanem technikailag is folyamatosan fejlődnek. Emlékezetes lehet például, hogy korábban a ransomwarek két nagyobb klasszikus csoportját tudtuk megkülönböztetni: léteztek a képernyőzárolók és külön a fájltitkosítók.

Azonban tavaly például már e kettő tulajdonság egy hibridje is felfedezhető volt, ilyen vírus volt például az ESET által tavaly év elején felfedezett Android/Simplocker. Ez a fájlokat már nem csak elkódolta, hanem emellett a képernyőt is zárolta egy a zsarolást tartalmazó üzenettel.
feltöltve: 2015. január 21.
W-Comp © 2013 Minden jog fenntartva! Főoldal    ::    Szolgáltatások    ::    Árak    ::    Elérhetőségek