Hírek - Hiányolod a magnókazettákat? Már nem kell sokáig... - W-Comp Solutions - Teljeskörű számítástechnikai, informatikai és elektronikai megoldások

 
 


Elérhetőségeink:
 W-Comp Solutions Számítás-
   technikai és Elektronikai KFT.
  • székhely: 3300 Eger, Vasút u. 10.
  • telefon: (+36) 30 352-36-29
  • e-mail: info@w-comp.hu


Hiányolod a magnókazettákat? Már nem kell sokáig...

Bele gondoltál már abba, hogy az eddigi életed során hallott összes zenét egy adathordozón tudnád tárolni életed végéig? A Sony most ezt nem csak elképzelte, meg is valósította.

1950 és 1980 között a magnókazetta volt a legfőbb adattároló a számítástechnika világában is. Ki ne emlékezne még a jó öreg Amiga vagy Commodore gépekre és azok szalagos meghajtóira. Viszont a mágnesszalagos kazetták leginkább a zeneiparban terjedtek el, és térhódításuk egészen a 90-es évek végéig töretlen volt. A magnókazetta hosszú ideig uralta az értékesítési piacot, 1990-ben hozzávetőlegesen 442 millió szalagot adtak el. Majd megjelent a CD, abból kifolyólag az mp3, melynek következtében 2007-ig már mindössze csak 274 ezer egyedi szalagos kazettát vettek meg az emberek. A kazettákat előnyben részesítő kiadók még próbálkoztak egy ideig, hogy új köntösbe csomagolva továbbra is helyet foglaljanak a piacon, de sikertelenül. A walkman és a kazetta ideje leáldozott.

Most azonban a Sony tűzte ki céljául, hogy feltámasztja a halálból a szalagos adathordozó eszközt. Egy olyan termékkel álltak elő, mely képes 148 GB adatot tárolni négyzetcentiméterenként, mely összesen 185 TB adatot jelent. 
Az új fejlesztést a dresdeni International Magnetics Conference-en jelentette be a cégóriás. A régebbi kazetták általánosan kb. 29,5 GB-ot voltak képesek tárolni, azaz a mostani találmány úgy 74-szer nagyobb kapacitásra képes.
 
Hogy az egyszerűbben megértsük, itt van egy-egy kézzel fogható példa:

Az új eszköz négyzetcentiméterenként 3 Blu-ray-nyi adatot képes tárolni, azaz 3700 Blu-ray fér rá egyetlen kazettára. 
Összesen 64.750.000 dal fér rá a tároló eszközre. Ha egy átlag három perces felvételről beszélünk, akkor 134 896 napra elegendő zenét pakolhatnál a szalagra.

A tervek szerint a kazetta kereskedelmi eladásba is ki fog kerülni, de a megjelenési dátumról még nem esett szó. Mindazonáltal, a felturbózott szalagot alapvetően hosszú távú, ipari méretű biztonsági mentésekre fejlesztették ki és nem feltétlenül zene, játék vagy film tárolására.
feltöltve: 2015. március 14.
W-Comp © 2013 Minden jog fenntartva! Főoldal    ::    Szolgáltatások    ::    Árak    ::    Elérhetőségek