Hírek - Tévedés! Nem lesz ingyenes a Windows 10 a szoftverkalózoknak - W-Comp Solutions - Teljeskörű számítástechnikai, informatikai és elektronikai megoldások

 
 


Elérhetőségeink:
 W-Comp Solutions Számítás-
   technikai és Elektronikai KFT.
  • székhely: 3300 Eger, Vasút u. 10.
  • telefon: (+36) 30 352-36-29
  • e-mail: info@w-comp.hu


Tévedés! Nem lesz ingyenes a Windows 10 a szoftverkalózoknak

Az utóbbi napokban több vezető hírportál is közzétette azt a téves hírt, ami szerint a Microsoft kijelentette: következő generációs operációs rendszere ingyenes lesz otthoni használatra, még azok számára is, akik nem vásárolták meg azt. Ez nagy tévedés, ugyanis a redmondi céégóriás valójában egy szóval sem mondta, hogy mostantól a Windows-t ingyen adja - pláne nem a szoftverkalózoknak.

"Mindenki, aki rendelkezik egy megfelelő eszközzel, frissíthet majd a Windows 10-re - beleértve azokat is, akik a Windows egy kalózkópiáját használják", hangzott a Microsoft sokak által, sok helyen félreértelmezett közleménye, ami valójában egy szóval sem említette sem az ingyenességet, sem a kalózkópiák "belegalizálását". A cég valójában csak azt mondta, hogy a frissítéseket nem fogja a korábban alkalmazott kalózellenes technológiákkal védeni, hanem azokat bárki - köztük a Windows-t jogtalanul használók is - le fogják tudni majd tölteni.
A Windows 10-es frissítés letöltésével és telepítésével azonban az illegális Windows-használók nem fognak jogot szerezni a rendszer használatára - tehát valójában nem fognak ingyen kapni Windows 10-et a Microsofttól gépeikre. Az ő telepítéseik továbbra is jogszerűtlenek lesznek - csak éppen gépükön egy korábbi helyett már a Windows 10-es verziója fog futni a frissítést követően.

A frissítés maga nem fog legalizálni. Ezt egyértelművé teszi a Microsoft a fenti kijelentéshez fűzött kiegészítő megjegyzése is, ami szerint a rendszer legalizálása nem történik majd meg a Windows 10-re áttéréssel. "Hisszük, hogy a vásárlók idővel felismerik majd a megfelelően licencelt Windows értékét, és mi egyszerűvé fogjuk tenni számukra a legális kópiára történő áttérést", fogalmaz a Microsoft. Jogosan merül fel akkor a kérdés, hogy mégis miért fogja a Microsoft elérhetővé tenni a frissítést az illegális felhasználók számára is? Egyrészt azért, mert a Windows 10 számos olyan beépített szolgáltatással fog érkezni, ami arra ösztönzi majd a felhasználókat, hogy azok a Microsoft szolgáltatásainak használatára térjenek át a konkurensekéről, sőt, akár esetleg prémium csomagokat is vásároljanak azokhoz - ami nettó nyereség a konszern számára akkor is, ha a Windows-ért magáért nem tud pénzt bevasalni a szóban forgó felhasználóktól. Ezen kívül ha a Microsoftnak valóban sikerülne világszerte a Windows-ok többségét a legújabb verzióra felhoznia, azzal jelentősen csökkennének támogatási költségei, amik nyilván az elavult Windows-ok esetében a legnagyobbak. Nem utolsó sorban pedig azzal, hogy lehetővé teszi a Windows 10 kipróbálását az illegális használók számára - miközben ezzel nem legalizálja be azokat -, a Microsoft tényleg arra ösztönzi majd előbbiek legalább egy részét, hogy megvásárolják és legálissá tegyék új rendszerüket.

A valódi, illetve helytálló hír tehát az, hogy bár a Windows 10 frissítésként a nem jogtiszta telepítést használók számára is letölthető lesz, jogszerűen ők nem, hanem csak a rendszer új vagy korábbi verzióját - külön vagy a gépükkel együtt - megvásárló felhasználók futtathatják majd azt. Ez alól az egyetlen kivétel a mobilok és kisméretű táblagépek képezhetik, amelyekre már a Windows 8.1 is ingyenes volt. Ezekre ugyanakkor nem a végfelhasználók, hanem a gyártók fogják az alaprendszert felrakni - bár nem kizárt, hogy utóbbiak ha akarják, utólag majd maguk is lecserélhetik azt.

A Microsoft időközben maga is pontosította kijelentését. Ezek szerint "bár a nem eredeti PC-k is frissíthetők lesznek majd a Windows 10-re, ez nem fogja a licenc jogállapotát megváltoztatni. A jogszerűtlen Windows-t nem a Microsoft adja ki. Az nincs megfelelően licencelve és a Microsoft vagy általa megbízott partnerek nem is nyújtanak támogatást hozzá". "Ha egy eszköz nem minősült eredetinek vagy megfelelően licenceltnek a [Windows 10-re] frissítés előtt, akkor az az eszköz nem fog eredetivé és megfelelően licenceltté válni a frissítést követően sem", tette egyértelművé korábbi kijelentését a cég. A Microsoft ezen kívül felhívta a felhasználók figyelmét arra is, hogy "iparági szakértők szerint a kalózszoftverek használata - beleértve a nem eredeti Windows-t is - megnöveli a kártevők vagy csalás (identitáslopás, hitelkártyacsalás, stb.) áldozatává válás és a személyes adatok kiszivárgásának, valamint a teljesítménycsökkenés és hibás működés kockázatát is".
feltöltve: 2015. március 19.
W-Comp © 2013 Minden jog fenntartva! Főoldal    ::    Szolgáltatások    ::    Árak    ::    Elérhetőségek