Hírek - Komoly gondok vannak a Windows Phone-ok terén a Microsoftnál... - W-Comp Solutions - Teljeskörű számítástechnikai, informatikai és elektronikai megoldások

 
 


Elérhetőségeink:
 W-Comp Solutions Számítás-
   technikai és Elektronikai KFT.
  • székhely: 3300 Eger, Vasút u. 10.
  • telefon: (+36) 30 352-36-29
  • e-mail: info@w-comp.hu


Komoly gondok vannak a Windows Phone-ok terén a Microsoftnál...

A foghíjas alkalmazásbolt mindig is probléma volt a Windows Phone eddigi pályafutása során, de öt esztendő után az ember azt gondolná nagyobb baj már nem jöhet. Sajnos a platform újabb komoly gonddal kell szembenézzen: menekülnek a fejlesztők és gyarapodás helyett, még tovább fogynak az alkalmazások.

Pár hónappal ezelőtt már jelentek meg cikkek, mely szerint sokan tapasztalták hogy a kedvenc alkalmazásaik nagy részét már nem lehet visszatelepíteni egy esetleges gyári állapotba történő visszaállítást követően, mivel azok már nem találhatóak a WP-k alkalmazásboltjában. Nos, a helyzet azóta csak súlyosabb lett. Nem csak a külsős, hanem a Nokia/Microsoft alkalmazások is szép számmal hiányoznak az alkalmazásboltból. Olyan gyári Lumia alkalmazások is eltűntek, amik anno sokak esetében a Windows Phone melletti döntésüket is megalapozták.
Ha ez nem lenne elég, ami maradt, az is komoly lemaradásban van például az iPhone-ra megjelent megfelelőjével. A Skype továbrra is használhatatlan, de az Office sem érhet nyomába a folyamatosan frissülő Android variánsnak. Szép számmal fordulnak elő elhagyatott alkalmazások is, amiket már nem frissít a fejlesztő. Például az Instagram kliens két évvel a megjelenése után még mindig nem tartalmaz videó funkciót, a Facebook app egy katasztrófa az iOS-es verzióhoz viszonyítva, de a Twitter kliens is sokverziós lemaradásban van. A napokban a Mint bejelentette, hogy nem folytatja az alkalmazása fejlesztését a platformra, de számos más nagyobb név is kiszállt az elmúlt évben: az American Airlines, a Chase Bank, a Bank of America, az NBC, a Pinterest, és a Kabam is többek között. A Microsoft saját MSN alkalmazásainak többségét, vagy a népszerű Photosynth-et is hiába keressük már.

A Lumia eladásokon közvetlenül megmutatkozik a probléma nagysága. Az elmúlt negyedévben 5.8 millió készüléket adtak el, ami a tavaly ilyenkori 9.3 millióhoz viszonyítva majdnem 40%-kal kevesebb, eközben pedig újabb ezer embertől vált meg a vállalat, ami szintén főleg a mobil részleget érinti. Az is vészjósló, hogy a nagyobb gyártók, mint például a HTC, a Samsung, vagy a Sony, nem nagyon érdekeltek a telefonos Windowsban.

A Microsoft természetesen hozta a kötelező marketing maszlagot, hogy már dolgoznak a sokkal effektívebb felhozatalon, és jobb, kevésbé alul specifikált terméket tesznek majd az asztalra. Kérdés, hogy a X30-as széria után ki akar még magának Windows Phone készüléket venni. Egy ilyen piacon elvesztegetni 18 hónapot egyenlő az öngyilkossággal. A Most megjelent X40-es X50-es Lumiák nagyon jó készülékek lettek volna pont másfél évvel ezelőtt, de most 2015-ben finoman szólva is nevetségesek szoftveres téren.

Na de majd a Windows 10! - gondolnánk mi...
Lehet mutogatni a fejlesztőkre, hogy miattuk nincs elég alkalmazás a Windows Áruházban, de kinek lenne kedve egy olyan platformra fejleszteni ami 2-3 évente alapjaiban változik meg, mert a Microsoft aktuális kedve szerint megnyomja az újraindítás gombot. A Windows 10 minden igyekezetük ellenére, már a harmadik próbálkozás lesz a sorban, de ezekkel a reboot-okkal egyetlen dolgot sikerült konstans módon fenntartani, az örökös lemaradást az alkalmazások számában és minőségében.
Talán az Android és iOS appok egyszerűsített átportolásának beígért lehetősége jelenthetné a kiutat, de arról meg az áprilisi Build konferencia óta nem nagyon hallottunk, pedig ha már kész lenne is sokár lenne.
Biztosan maradtak még eltökélt Windows Phone felhasználók, de a Microsoftnak nem maradt már sok lehetősége a mobilpiacon.
feltöltve: 2015. október 29.
W-Comp © 2013 Minden jog fenntartva! Főoldal    ::    Szolgáltatások    ::    Árak    ::    Elérhetőségek