Hírek - Segítség, nem tudok bankolni... - W-Comp Solutions - Teljeskörű számítástechnikai, informatikai és elektronikai megoldások

 
 


Elérhetőségeink:
 W-Comp Solutions Számítás-
   technikai és Elektronikai KFT.
  • székhely: 3300 Eger, Vasút u. 10.
  • telefon: (+36) 30 352-36-29
  • e-mail: info@w-comp.hu


Segítség, nem tudok bankolni...

Az utóbbi időkben rengetegen kerestek bennünket azzal a problémával, hogy nem tudnak belépni a bank online felületébe, nem tudják az utalásaikat indítani vagy a számlaforgalmat ellenőrizni.

A problémát az okozza, hogy a Mozilla a Firefox böngésző 52-es verziójától kezdve megszüntette az ú.n. NPAPI pluginek támogatását.

Mit is jelent ez pontosan?
A különböző beépülő kiegészítők, melyek mondjuk az e-bank belépéshez, de akár egy kamerarendszer online felületére történő bejelentkezéséhez és használatához szükségesek, innentől kezdve nem működnek.

És mégis mit lehet akkor tenni?
Van megoldás, méghozzá több is. Nézzük őket sorban:

1. Internet Explorer használata:

A Microsoft ezen elavult böngészőjét már nem igazán frissítik, így ebben még meg van az NPAPI-k használatának lehetősége. Persze ez nem kis kockázattal jár, hiszen ez a böngésző a legsebezhetőbb mind közül, így ennek használatát elősorban kalandvágyó felhasználóknak ajánljuk.

2. Firefox "meghekkelése":

Lehetőség van az 52-es verzióban egy kis csellel visszakapcsolni a beépülők használatát. Ehhez a következőket kell tenni:

  • Írjuk be a böngésző címsorába a következőt: about:config, majd nyomjunk Entert. Ekkor egy figyelmeztetés jelenik meg előttünk, miszerint veszélyes területre érkeztünk és csak akkor menjünk tovább, ha biztosak vagyunk a dolgunkban. De mi biztosak vagyunk, úgyhogy továbbmegyünk. :)
  • Megjelenik egy szép kis lista mindenféle beállításokkal. Semmihez ne nyúljunk, szimplán kattintsunk jobb egérgombbal a listán bárhova, és keressük az Új, azon belül pedig a Logikai menüpontot. A megjelenő ablakba a következőt kell írni: plugin.load_flash_only, majd nyomjunk OK-t. Értékként válasszuk ki a FALSE-t.
  • Zárjuk be az ablakot és a teljes böngészőt, majd újraindítás után láss csodát, minden működik!

Meg kell azonban jegyezni, hogy előrejelzések szerint a Mozilla az 53-as verziótól kezdődően ezt a lehetőséget is teljesen tiltani fogja.

3. Firefox ESR használata:

Létezik a Firefoxnak egy ú.n. ESR verziója (Extended Support Release, vagyis meghosszabbított támogatású kiadás). Amennyiben ezt a verziót telepítjük, úgy kb 1 évig még biztosan használhatjuk ezen kiegészítőket. Ehhez azonban külön céges vagy fejlesztői regisztráció szükséges. További részletek az alábbi címen érhetők el (angol nyelven): https://www.mozilla.org/en-US/firefox/organizations/

Vélhetően előbb-utóbb a bankok és egyéb cégek, akik oldalaikhoz ilyen plugineket használnak szintén lépni fognak és kifejlesztik a végleges megoldást. Bár abból kiindulva, hogy a Google Chrome ezt a szigorítást már közel egy évvel ezelőtt bevezette, és azóta nem sok cég eszmélt rá hogy változtatni kellene, nem biztos hogy ez a közeljövőben megtörténik majd.
Addig viszont a fent leírtak bármelyikét használva örömmel használhatjuk tovább megszokott dolgainkat.
Másrészt viszont figyelembe kell venni azt a sajnálatos tényt, hogy nagyon sok olyan korábbi gyártású termék van még használatban/forgalomban, melynek már megszűnt a támogatása, nincs hozzájuk frissítés (gondolunk itt főként a DVR-ekre, NVR-ekre vagy IP kamerákra), így ezek esetében garantáltan nem lesz a későbbiekben megoldás.
feltöltve: 2017. március 25.
W-Comp © 2013 Minden jog fenntartva! Főoldal    ::    Szolgáltatások    ::    Árak    ::    Elérhetőségek