Hírek - Jogdíjköteles lett a PC - W-Comp Solutions - Teljeskörű számítástechnikai, informatikai és elektronikai megoldások

 
 


Elérhetőségeink:
 W-Comp Solutions Számítás-
   technikai és Elektronikai KFT.
  • székhely: 3300 Eger, Vasút u. 10.
  • telefon: (+36) 30 352-36-29
  • e-mail: info@w-comp.hu


Jogdíjköteles lett a PC

Azt mindenki megszokhatta már, hogy a különböző üres adathordozók után (memóriakártya, pendrive, CD/DVD/BD lemezek, stb) jogdíjat kell fizetni, aminek költségét a gyártók és kereskedők szépen bele is építettek azok vételárába. Várható volt tehát az ARTISJUS legújabb lépése.

2020. január 1-től az eddigi szerzői jogdíjköteles termékek mellett jogdíjköteles lett minden audio, illetve audiovizuális tartalom tárolására, illetve lejátszására alkalmas személyi számítógép és notebook.

A dolog azonban egyáltalán nem újkeletű. Németországban az ottani döntéshozók és jogvédő szervezetek már 2008-ban meghozták a döntést: minden koplett, összeszerelt konfiguráció után jogdíjat kell fizetni! Már csak a mértéke volt kérdéses. A jogvédők 60 Eurós díjat akartak először, ami persze rögtön kicsapta a biztosítékot a gyártók és kereskedő oldalán. Ez érthető is, hiszen az olcsóbb gépek esetében drasztikus drágulást hozott volna. De a magasabb árkategóriába tartozó komolyabb számítógépek vásárlói (legyen az akár magánszemély, akár cég) igencsak megérezték volna annak áremelkedését. Végül 2010-ben megszületett a kompromisszum: minden optikai meghajtóval szerelt számítógép után 17,06 Eurót, míg az optikai meghajtók nélküli eszközök után pedig 15,19 Eurót kell megfizetni szerzői jogdíj gyanánt.

Mint megannyi dolog esetében, itt is közel 10 évet kellett várni arra, hogy ez a dolog elérjen kishazánkba.
Így tehát 2020. január 1-jét követően csak és kizárólag olyan - ahogyan az ARTISJUS fogalmaz - audio, illetve audiovizuális tartalom tárolására, illetve lejátszására alkalmas személyi számítógép és notebook - magyarul tehát minden PC és notebook - hozható kereskedelmi forgalomba, amely után annak gyártója, vagy külföldről behozott termék esetén annak importőre a behozatalt követő 8 napon belül az eszköz után a megfelelő jogdíj összegét a jogvédő szervezet részére megfizette! A jogdíj megfizetéséért az adott termék összes belföldi forgalmazója egyetemlegesen felel!

Ezek után tehát érdemes megnézni, hogy a vásárolt eszköz csomagolásán szerepel-e a hologramos ARTISJUS matrica, és ha nem, akkor jelezni azt a kereskedő felé, hiszen valószínű, hogy ő is úgy kapta azt az importőrtől.

A fizetendő jogdíjak összegei egyébként az alábbiak szerint alakulnak:
Nem hordozható eszközök esetében (pl: PC-k, All-In-One Desktop számítógépek):
  • 1GB - 255GB: 500,- Ft
  • 256GB - 499GB: 1 000,- Ft
  • 500GB - 599GB: 1 500,- Ft
  • 600GB felett: 2 000,- Ft
 
Hordozható eszközök esetében:
  • 1GB - 499GB: 1 000,- Ft
  • 500GB - 999GB: 1 500,- Ft
  • 1 000GB - 1 999GB: 2 000,- Ft
  • 2 000GB felett: 2 500,- Ft
Az ARTISJUS védjegyes címkék viselésére kötelezett termékcsoportok listája az alábbi linken érhető el:
https://www.artisjus.hu/wp-content/uploads/2020/01/Tajekoztato_uj_-jogdijkoteles_termektipusokrol_2020.pdf

Zárszöként pedig - és ezzel abszolut nem ötleteket akarok adni a srácoknak ott fent - már csak az a kérdés, hogy mikor vezetik be nálunk is a németeknél már régóta érvényes jogdíjfizetési kötelezettség kiterjesztését a fénymásolókra, nyomtatókra és szkennerekre?
 
feltöltve: 2020. január 20.
W-Comp © 2013 Minden jog fenntartva! Főoldal    ::    Szolgáltatások    ::    Árak    ::    Elérhetőségek